Dansk   English       Bookmark and Share    
 
Nedenfor vises uddrag af artikel fra www.computerworld.dk. Læs hele artiklen her
 
Netudbydere: Fildelere ødelægger vores netværk
 
 
Af Ming Ou Lü, Publiceret d. 13. oktober 2009 kl. 12.22 | (6)
 
Er alle bits lige for loven, eller er der nogle applikationer, der gerne må få forrang på Danmarks internetmotorvej? Dette er en diskussion der bl.a. optager politikere og interesseorganisationer i USA. Også i Tyskland vælger internetudbydere at begrænse visse tjenesters applikationer.
Herhjemme presser fildelingsprogrammer internetudbydernes kabler voldsomt, og det kan blive nødvendigt med tiltag for begrænsninger

Danske teleoperatører må godt bryde netneutralitet
Den danske IT- og Telestyrelse følger debatten nøje, men fortæller samtidig, at der indtil videre ikke har været behov for at udarbejde et egentligt regelsæt.

Da der endnu ikke har været behov for egentligt regelsæt i Danmark, forholder IT- og Telestyrelsen sig til videre afventende, men engageret. Dette muliggør at internetudbyderne kan gå ind og tilbyde differentierede løsninger.

Jens Ottosen-Støtt, regulatorisk chef hos Telia, mener, at datatrafikken skal prioriteres, men fremhæver problematikken i spørgsmålet.

"Det er klart, at der er visse tjenester, som bliver prioriteret. Det nytter jo ikke noget, hvis ip-telefoni eller net-tv kommer hakkende. Men det en fare, hvis der er internetudbyderer, der opprioriterer egne nettjenester," siger Jens Ottosen-Støtt. Han mener dog, at visse tjenester som fildelingstjenester ikke behøver at have den samme prioritering som tjenester, der kræver en god latency.

Indholdsudbyderne kommer til at betale
Indtil videre har det været den enkelte kunde, der har betalt, men måske skal indholdsleverandører i fremtiden dele prisen med slutbrugerne.

Jens Ottosen-Støtt mener, at det er uholdbart, når der er indholdsudbydere, som snylter på internetudbydernes netværks-infrastruktur med tjenester, der konkurrer med internetudbyderens egne tjenester.

"Det er problematisk, hvis internetudbyderne bruger milliarder på at udbygge en infrastruktur, som nogle indholds- og tjenesteleverandører så frit kan benytte og bruge til at udkonkurrere det firma, der til at starte med foretog investeringen," fortæller Jens Ottosen-Støtt.

I Danmark har der hos internetudbyderne Telenor og Telia hele tiden været potentielle restriktioner i kundekontrakten om ip-telefoni-tjenester.

Men på trods af restriktionerne har danske forbrugere kunne bruge alle de applikationer, de har ønsket på 3g-netværkene. Det fortæller Telias regulatoriske chef, Jens Ottosen-Støtt.
Jens Ottosen-Støtt | Sløjfen 4, 2.tv., 2000 Frederiksberg - Danmark | Tlf.: +45 60 444 300 | jos@stoett-ret.dk