Dansk   English       Bookmark and Share    
 
Nedenfor vises uddrag af artikel fra www.computerworld.dk. Læs hele artiklen her
 
Har dit teleselskab udleveret personlige data?  
 
Justitsministeriet afslører nu, om dit teleselskab har udleveret overvågningsdata til politiet efter mere end 12 måneder. 
 
 
Af Rune Pedersen, Publiceret d. 3. november 2009 kl. 07.00

Alle danske borgere og virksomheder kan nu få oplyst, hvilke teleselskaber, der indsamler og gemmer logningsdata udover 12 måneder.

Ifølge Justitsministeriets redegørelse er teleselskabernes opbevaring af data lovlig, og selskaberne skal i henhold til retsplejeloven, udlevere oplysningerne til politiet i den udstrækning disse data er i teleselskabernes varetægt.

Business as usual
Reelt betyder den såkaldte bogføringslov nemlig, at teleselskaberne er forpligtet til at gemme
stort set de samme oplysninger
om danskernes tele- og internetvaner i fem år, selvom logningsbekendtgørelsen samtidig siger, at oplysningerne kun skal gemmes i et år og herefter slettes med det samme.

Det har Jens Ottosen-Støtt, som er regulatorisk chef hos Telia, tidligere forklaret
. 

Telia er et af de teleselskaber, der ifølge Justitsministeriet har skullet udlevere data til politiet.


Det tekniske indhold i disse bogføringsdata er så stort, at oplysningerne ifølge Jens Ottosen-Støtt vil udgøre en reel efterforskningsmæssig værdi for politiet.

Udover Telia står også selskaberne TDC, 3 samt Arto på listen.

Hvilken lov er vedtaget?
Hos teleselskabet Telia fortæller regulatorisk juridisk chef Jens Ottosen-Støtt,
at det er helt korrekt, når Justitsministeriet oplyser, at blandt andet Telia opbevarer data i mere end 12 måneder.

"Tilbage står, at politikerne har svævet i en vildfarelse om, hvad det var for en lovgivning, de vedtog," siger Jens Ottosen-Støtt, og peger på vedtagelsen af logningsbekendtgørelsen.

Han fortæller, at Telia derfor ikke har nogen problemer med at blive afsløret som et teleselskab, der sammen med en række andre teleselskaber bevidst udleverer data til politiet længe efter, at data burde være slettet.

"Vi har den opfattelse, at vi har efterlevet lovgivningen. Og at Justitsministeriet vælger at navngive, hvilke teleselskaber der efterlever lovgivningen, det må være deres sag," siger Jens Ottosen-Støtt.

Danmarks er underlagt et EU logningsdirektiv.
 Dette direktiv er den direkte årsag til, at offentligheden er blevet bekendt med, at data ældre end 12 måneder var blevet udleveret af teleselskaberne til politiet, selvom det altså ifølge logningsbekendtgørelsen fra 2007, der pålagde teleselskaber at gemme data, burde være slettet.

Men den udleverede data bliver altså opbevaret i fem år som en konsekvens af bogføringsloven og ikke i henhold til logningsbekendtgørelsen,
forklarede
Jens Ottosen-Støtt fra Telia.
Jens Ottosen-Støtt | Sløjfen 4, 2.tv., 2000 Frederiksberg - Danmark | Tlf.: +45 60 444 300 | jos@stoett-ret.dk