Dansk   English       Bookmark and Share    
 
Nedenfor vises uddrag af artikel fra www.computerworld.dk. Læs hele artiklen her
 
Det danske mobilmarked skal stå på egne ben
 
IT- og Telestyrelsen er klar til at trække sig ud som regulator af markedet. De mindre selskaber frygter fremtiden, mens de store er tilfredse.
 
 
Af Povl D. Rasmussen, Publiceret d. 20. februar 2009 kl. 07.00 | (1)

TDC og Sonofon har i en årrække været pålagt at lade andre selskaber være med på deres mobilnetværk. IT- og Telestyrelsen ønskede dermed at sikre konkurrence på det danske telemarked. Herved opstod eksistensgrundlaget for en række mindre tjenesteudbydere som Telmore og CBB Mobil..

IT- og Telestyrelsen mener ikke længere, at der er behov for at sikre alle adgang til TDC's og Sonofons netværk. Telia, der er den tredjestørste operatør på det danske telemarked, sidder på godt 1/5'del af det danske mobilmarked (Call Me er her indregnet). Selskabets juridiske direktør, Jens Ottosen-Støtt, afviser ikke, at forretningsmodellen kan ændre sig hos de serviceudbydere, der ønsker at leje sig ind hos TDC, Sonofon og Telia.

"Måske kan service providerne komme i en situation, hvor man ikke kan få de kommercielle vilkår, man gerne vil have hos de tre operatører. Men det kan jo også skyldes, at sådan er de reelle markedspriser, for der er ingen af de tre, der ikke er interesserede i at få flere abonnenter ind i nettet," siger juridisk direktør Jens Ottosen-Støtt fra Telia.

Da reguleringen blev indført, var Telias markedsposition begrænset, hvorfor selskabet ikke har været pålagt regulering. Alligevel bakker Telia op om konklusionen fra IT- og Telestyrelsen.

"Vi har den holdning, at IT- og Telestyrelsens beslutning forekommer rigtig. En service provider har i dag tre muligheder og måske også en fjerde i form af 3's netværk, og så kan det vel ikke blive meget bedre," siger Jens Ottosen-Støtt.

"Der er en ganske betydelig konkurrence, men spørgsmålet er, om den er sund og giver det bedste resultat. Er det hensigtsmæssigt, at vi i Danmark har lige så mange operatører som på hele det tyske marked, der er omkring 16 gange større?" spørger Jens Ottosen-Støtt, jurdisk direktør hos Telia.

Han fremhæver blandt andet de 3G-licenser, som IT- og Telestyrelsen i 2001 udbød. De kostede 950 millioner kroner for hvert af teleselskaberne TDC, Telia, 3 og Orange. Senere overtog Sonofon den licens, som Orange havde siddet på, for 533 millioner kroner via et auktionssalg.
Jens Ottosen-Støtt | Sløjfen 4, 2.tv., 2000 Frederiksberg - Danmark | Tlf.: +45 60 444 300 | jos@stoett-ret.dk