Dansk   English       Bookmark and Share    
 

Nedenfor vises uddrag af artikel fra www.computerworld.dk. Læs hele artiklen her 

 
Regeringen beskyldes for at haste overvågning igennem
  
 
Af Steffen Fog, d. 8. nov 2011. 
 
Selvom 15 andre EU-lande har udskudt overvågningen af e-mail, internet og IP-telefoni til 2009, presser den danske regering på for at få borgernes internet-kommunikation overvåget hurtigst muligt.

- Regeringen vil haste det her igennem. Vi kan ikke forstå det, for regeringen har tidligere selv sagt, at den vil vente til efteråret, og til man har fået kigget ordentligt på det, siger Jens Ottosen-Støtt, der er formand for brancheforeningen Telekommunikationsindustrien, der organiserer teleselskaberne. Han er desuden regulatorisk chef for Telia.
- Man vil lave en løsning, før man har defineret problemet. De her forslag vil slet ikke virke som terrorværn. Det er bare noget man har haft i skuffen som generelle ønsker fra politiet, og så snart nogen sagde terror, hev man det frem af skuffen, siger han.

Han mener, at det er uklart, præcis hvad regeringen samlet vil opnå med terrorpakken.
- Regeringen har slet ikke struktur på, hvordan den vil gennemføre det her. Det er meget ustruktureret og rodet, og der er intet samlet billede af, hvad det skal ende med, hvad omkostningerne bliver, og hvad regeringen egentlig vil opnå, siger han.
Som eksempel nævner han, at regeringen gerne vil have gennemført regler, der gør det muligt geografisk at spore hver eneste danskers mobiltelefon. Med falske sms'er, som politiet kan få sendt til mobilen uden at ejeren nogensinde opdager det, kan politiet se, hvilken mobilmast telefonen er koblet til og dermed, hvor ejeren befinder sig. Dermed kan politiet overvåge folk uden at skulle bevæge sig ud af politigården.
- Som konsekvens vil jeg selv begynde at slukke min mobil mere, for jeg vil ikke overvåges. Selvom jeg ikke har noget at skjule, vil jeg ikke overvåges, siger Jens Ottosen-Støtt.
Telebranchen, med brancheforeningen Telekommunikationsindustrien i spidsen, opfordrer regeringen til at klappe hesten og i stedet tage sig tid til en bred og åben debat om, hvor balancen mellem sikkerhed og retssikkerhed skal ligge.

- Vi savner en saglig begrundelse for den danske enegang i denne sammenhæng, ligesom det står meget uklart, hvorfor det skal gå så meget stærkere i Danmark end i de fleste andre EU-lande, siger Jens Ottosen-Støtt.
Han finder det bekymrende, at teleselskaberne tvinges til at lege politi, fordi regeringen lægger op til, at selskaberne skal registrere data om hver enkelt kunde på vegne af politiet. Mange flere data end selskaberne registrerer i dag.
- Det er yderst betænkeligt, hvis private virksomheder pålægges sådanne opgaver for politiet, siger Jens Ottosen-Støtt.
- Dermed gemmes oplysninger om hver enkelt borger i en masse virksomheder, som modsat politiet ikke er underlagt demokratisk kontrol. På den måde får dele af den danske logningspligt karakter af overvågning, hvor private televirksomheder skal indrette deres systemer med henblik på registrering af samtlige borgeres aktiviteter på telenettene, siger han.

Jens Ottosen-Støtt | Sløjfen 4, 2.tv., 2000 Frederiksberg - Danmark | Tlf.: +45 60 444 300 | jos@stoett-ret.dk