Teleselskaber: Terror-logning umuligt at overskue
Telia frygter at forslagene til en ny terrorpakke, vil føre til så omfattende datamængder, at det simpelthen vil være umuligt at overskue data
Af Jussi Hermansen, d. 4. november 2005 kl. 13.41
Et krav om en omfattende logning af teleoplysninger vil give så omfattende mængder data, at det er nærmest umuligt at overskue.
Men forslagene er ikke sød musik i teleselskabernes ører. I Telia stiller juridisk direktør Jens Ottosen-Støtt, sig tvivlende over for hvorfor teleselskaberne skal udføre politiets arbejde.
»Principielt syntes vi, at det er godt at gøre noget mod terror, hvordan man gør det, er en politisk beslutning. Men vi mener grundlæggende ikke, at det er teleselskabernes opgave at overvåge borgerne, og vi forstår ikke, at beføjelser som politiet er blevet nægtet, skal pålægges teleselskaberne,« siger Jens Ottosen-Støtt.
Men han mener også, at opgaven vil blive meget omfattende.
»Hvis vi tager udgangspunkt i den situation, som vi har i dag, så vil kravene betyde, at der skal logges mere end seks millioner transaktioner i sekundet alene i Danmark. Det vil give så massive mængder data på årsbasis, at vi må tvivle på at det overhovedet vil være muligt at overskue mængden af data,« siger Telias Juridiske direktør.
Fakta: Forslag til ny terrorpakke
En arbejdsgruppe nedsat af regeringen er netop kommet med en række anbefalinger til terrorbekæmpelsen. Bliver anbefalingerne gennemført, vil teleselskaberne blive pålagt vidtgående forpligtelser.
Arbejdsgruppen kommer med 16 konkrete forslag til hvordan myndighederne bliver sikret adgang til teleoplysninger i forbindelse med terrorbekæmpelse. Blandt andet skal der være adgang for politiet til at få teleoplysninger fra selskaberne uden at skulle skaffe en dommerkendelse, ligesom at det anbefales at selskaberne skal logge informationer om hvor kunderne surfer hen, hvem de skrive e-mails til og hvem de ringer til. Oplysningerne skal gemmes i et år.